Vil du betale 400 kroner for en PDF-fil?

af Chris Alban Hansen den 24. april 2012

Få avisforsiden fra din fødselsdagMedier: Berlingske går efter din pengepung på mediehusets nyhedssite, b.dk.

Chefredaktør Lisbeth Knudsen har længe været irriteret over, at ingen vil betale for nyheder. Og hvorfor skulle læserne også betale for nyheder på b.dk, når de samme nyheder kan læses gratis alle andre steder på nettet?

Derfor forsøger Berlingske sig nu med at sælge udvalgt indhold – blandt andet gamle nyheder. For 398 kroner kan du nemlig betale og få en forside, for eksempel Berlingske Tidende, fra den dag, du blev født.

Kan jeg få pakket min PDF-fil ind?

Som journalist og nyhedsjunkie synes jeg, at sådan en forside er en fantastisk gave at give væk. Jeg synes i hvert fald selv, du kunne være interessant at vide hvilke nyheder, der skabte forsider den efterårsdag i 1974, hvor jeg kom til verden.

Men 398 kroner i min verden er mange penge, hvis det eneste, jeg får, er en PDF-fil, som jeg selv kan printe ud. En PDF-fil! Den kan ikke en gang pakkes ind.

Hvor stor en omkostning kan Berlingske have ved at duplikere en række nuller og éttaller og sende dem på email? Det kan umuligt være tryksværte og porto.

Ganske vist skal der måske(?) en medarbejder ud i arkivet i Pilestræde, finde den gamle avis og scanne den ind. I den digitale verden burde det allerede være gjort, og så min ordre kan faktisk ekspederes på et kvarters tid med at oprette en faktura og sende mig PDF-filen.

Lav din egen kopi på biblioteket

Hvis jeg derimod fik forsiden trykt i A2 og sendt med posten i et plakatrør, ville jeg med glæde betale 398 kroner, men for en digital kopi? Nej, tak.

I den digitale tidsalder forventer forbrugerne, at priserne er markant lavere end i papiralderen, da omkostninger til for eksempel tryk og distribution er noget nær nul. Tænk på Apple, der fik succes med at sælge musikfiler i iTunes til 1 dollar pr. styk mod prisen på en fysisk cd til cirka 150 kroner i Fona.

398 kroner er – uanset hvilke omkostninger, som Berlingske ellers måtte have – alt, alt for meget. Det er billigere at gå på biblioteket, finde den gamle avis dér og få scannet en kopi.

Det er en anelse mere besværligt for dig, men du sparer rigtig mange penge, og du kan oven i købet vælge mellem flere forskellige avisforsider end blot Berlingske Tidendes.

Skriv en Kommentar

Tidligere Indlæg:

Næste Indlæg: